Introduktion

Siden februar 2017 har jeg haft et lille pet-project der hed “StenMinBro“. Projektet løb til November 2017, fik 180 instagram-følgere og givet mig rigtig øvelse i forskellige felter. Det har været en lille øvelse i “interakiv storytelling” og “besjæling“. Storytelling er ganske enkelt når man fortæller en historie om noget. Indenfor sociale medier kan nævnes rynkeby eller Jørgen fra KiMs. Intet nyt under solen her, men besjæling er en anden sag. Det bedste eksempel på besjæling er H.C. Andersens “Toppen og Bolden“. Den handler om en snurretop og en hoppebold der møder hinanden og … et eller andet. Jeg har ikke lige læst historien fornylig. De lever sikkert lykkeligt til deres dages ende.

 

Sten

På samme måde som “Toppen og Bolden” har en hel historie-ark og veludviklede karakterer, så har “#stenminbro” også dybe karaktere. Sten er i bund og grund bare en brosten som Katrine og jeg har samlet op på vejen hjem fra en tur på restaurant. Vi samlede brostenen op, tog den med hjem og vaskede den. Øjnene har jeg tegnet i Adobe Illustrator og billederne er taget med en helt almindelig smartphone. Jeg har sørget for at printe Stens assets på noget tykt papir for at øge holdbarheden. Ellers skulle jeg printe mange flere hver gang de fik buk eller bøj. Og det er ikke særlig effektivt når det jo bare er et hygge-projekt. Navnet er vi kommet op fordi det passer godt til en brosten. Idéen var, at Sten var vores “roommate”.

Stens design er forholdsvis simpelt. Han har to store øjne for maksimal empati, ingen næse og en glad mund med én tand. Sten har ingen arme eller ben da det ville gøre ham alt for uncanny. Han ville ganske enkelt ligne Humpty Dumpty… den creepy udgave.

Præmissen har altid været, at jo plattere ordspillet kunne blive jo bedre. Sten er nemlig en brosten og derfor kaldte vi ham for “min bro”. Det tilhørende hashtag blev også #StenMinBro. Rigtig mange af billederne er baseret på sten-jokes. Eksempelvis er Sten stor fan af wrestler og skuespiller  Dwayne “The Rock” Johnson, ligesom at han har et crush på skuespilleren “Emma Stone” og er glad for Paprika Steen.

Projektet har altid mest været for min egen skyld. Det har været en god øvelse i at tegne assets til projektet og holde styr på et konssistent udtryk i hele projektets forløb.

 

Flere karaktere

I løbet af projektet introducerede vi en ny karakter der hed “Granitta” som skulle være Stens kæreste. Granitta er naturligvis et spil på ordet “granit” og navnet “Anitta“. Der blev snakket om andre karaktere som Bauta, men det blev skrottet igen… Jeg kan jo ikke slæbe hver eneste sten i byen hjem. Grunden til at vi tilføjede Granitta til historien var for at give Sten en romantisk interesse og give læseren noget at stræbe efter. Vi ønsker nemlig alle sammen at helten i historien får pigen. Vi introducerede karakteres via en Tinder profil som Sten faldt over.

Vi har også brugt andre pynte-ting fra vores eget hjem til baggrundskaraktere. Bl.a. et får af keramik, en Hoptimist og en badeand.

 

Sociale medier

Det har været vigtigt at bruge de sociale medier for at direkte feedback og måling på indholdet af projektet. Det kunne sagtens laves offline og uden en egentlig profil, men det er langt sjovere at interagere med nogle andre mennesker.

Platformen til formålet har som udgangspunkt været Jodel. Det er en social medie app med anonymitet og uden brugerprofiler. Formålet er, at skabe et anonymt forum for brugere i forskellige byer. For lethedens skyld har vi inddraget Instagram for at holde styr på fanbasen. Som tidligere nævnt kom vi op på 180 fans. Disse tæller forskellige jodel-brugere i Aalborg området og én musiker. Rapperen Jøden. Ham vender vi tilbage til senere. Fordelen ved at bruge Jodel som platform er anonymiteten. Nogle af mine venner har været i stand til at gennemskue hvem der har ført pennen men andre har muligvis ikke opdaget det.

Et andet eksempel på dette, har været en fiktiv Tinder-dating-profil jeg har tegnet til Granitta-karakteren. Jeg har fået flere spørgsmål på hvordan har jeg oprettet den profil? Svaret er simpelt. Jeg har bare tegnet profilen udfra hvordan Tinders interface ser ud.

Fremgangsmåden har været meget simpel. Først har jeg lagt et billede på Jodel og lidt efter et billede på Instagram-profilen. I starten af projektet lagde jeg 2-3 billeder op op dagen indtil figuren var etableret. Derefter var det rigeligt med ét om dagen eller ét om ugen. Efter nogen tid begyndte brugerne selv at eftersørge billeder på platformen ved at oprette poster og skrive “#stenminbro”.

I forbindelse med Jodel har tidspunkterne for indlæggene være meget afhørende. Jeg har bestræbet mig på at lægge billederne op før kl. 18.00 og helst om dagen. Årsagen er, at den positive del af Jodel-brugerne ofte er aktive om dagen og brugerne om natten (også kaldet #afterdark) er mere kyniske.

Nedenfor ses et udpluk af de bedste billeder fra “stenminbro” instagram-profilen. Resten kan ses på Jodel under hashtagget #stenminbro.

Jeg synes personligt, at de allerbedste billeder af Sten er dem, hvor det ligner at de er taget af “ham”. De ligner små selfies og det er dét der sælger historien. Det virker også rigtigt godt, når hans mund er skjult. Det giver nemlig mulighed for at tillægge ham mere personlighed og forestille sig hvordan hans ansigtsmimik (eller mange på samme) ser ud.

 

Inspiration

Der er hentet meget inspiration på instagram. Det er åbenbart et mekka for besjælede objekter. Jeg er blandt andet rendt ind i adskillige bamser med instagram-profiler. Her kan jeg nævne et pindsvin ved navn Mr. Prickles og en søko ved navn Hamilton. Jeg havde ingen idé om, at der var så mange der gjorde den slags på nettet med døde ting. Dog må jeg sige, at det ligner et rigtigt sjovt projekt hvis man har børn man ønsker at lære om sociale medier. Fordelen ved en bamse er at de har flere muligheder og de er lettere at transportere. Sådan en brosten vejer snilt 2,5 kg. Det er altså tungt i længden. En anden fordel ved et plysdyr er, at de stadig er genkendelige når de “vender rykken til” publikum. En brosten har ikke særlig meget personlighed når den vender med det påklistrede ansigt væk.

Historien med Jøden er også en vigtig del af fortællingen. Jeg havde tegnet en illustration i Illustrator der fik det til at ligne, at Sten og et får spillede SingStar eller lignende. Billedet har åbenbart været meget godt (og kan ses ovenfor), for Michael Jøden skrev til min profil og spurgte hvilket spil der var tale om. Det er sjovt at se hvordan det kan se så overbevisende ud.

En anden inspirationskilde jeg synes er vigtig at nævne er tv-serien Klaes the Roommate hvor rollen som Klaes bliver spillet af en sokkedukke med en attitude der siger “du rydder lige mit lort op”. På samme måde er Sten en besværlig roommate, men han er langt mere føjelig end Klaes.

Den allersidste inspirationskilde der er vigtig er naturligvis Steen og Stoffer. Historien om en lille dreng og hans (levende) plystiger. Jeg har læs Steen og Stoffer længe og derfor er det oplagt at nævne dem som inspirationskilde. Steens tiger er nemlig ikke levende. Den er af plys. Men han er levende for Steen, og det er det eneste der tæller.

 

Skrottede idéer

Vi har eksperimenteret med forskellige idéer til indragelse af “brugeren” eller “læseren”. Der er blevet tænkt på en form for skattejagt i Aalborg hvor man har kunnet finde Sten-klistermærker eller andet let producerbare elementer. Idéerne er efterfølgende blevet kasseret fordi de enten har været for ambitiøse eller for omkostelige. Det er jo ikke gratis at lave klistermærker. Desuden kræver idéen at de skal gemmes og findes af de rigtige mennesker og uden at kompromitere min identitet.

En anden idé der blev aflyst af samme grund som den forrige var et fan-møde. Det er umuligt at vide hvem der synes det er sjovt og hvem der synes det ville være sjovt at ødelægge legen. Derfor var det ikke muligt at arrangere et møde.

Der er også blevet tænkt på at klistre øjne på andre brosten i nybilledet, som en form for påskeæg-jagt men det er blevet skrottet igen fordi det er for besværligt.

 

Fejl og rettelser

Jeg har altid fastholdt, at Sten var en brosten. Men det har faktist vist sig, at sandheden ikke er således. Efter en kort korrespondance med et stenskærer-firma i Aalborg har jeg fundet ud af, at Sten faktisk slet ikke er en brosten. Så meget for dét ordspil. Jeg skrev til dem, og spurgte om de kunne identificere ham for mig. Jeg fik denne mail retur:

“Tak for din mail […] men jeg må korrigere dig. Det er ikke brosten, det er en chaussesten du arbejder ud fra. En brosten er næsten 3 gange så stor”

Der kan man bare se. Det er vigtigt at lære noget nyt hver dag. Jeg troede eksempelvis at de små sten var brosten… Det betyder desuden også at unge autonome i København og Tyskland faktisk kaster med chaussesten. Det lyder bare ikke lige så skræmmende.

 

Kommentare fra fanbasen på Jodel

Fanbasen på Jodel har altid været venlige og sjove. Det bedste feedback er naturligvis når de engagerer sig i historien, husker detaljer og leger med. På Jodel har det været delte meninger om Sten. Langt størstedelen tager del i joken og synes det er gennemgående sjovt, men én eller to brugere har ikke været glade for joken. Det gør slet ingen ting. Hovedparten af brugerne er nemlig overraskende venlige, anonymiteten taget i betragtning. Til trods for dét, så har den mest populære sten-post på Jodel været et billede af Sten med en fidget-spinner. Den har fået hele 263 upvotes. Én bemærkelsesværdig ting jeg lagde mærke til da jeg kørte projektet var en umiddelbar stigning i hunde- og kattebilleder efter en post med sten. Andre brugere har reddet med på bølgen ved at lave sten-ordspil og bruge hashtagget samtidig. Det er pudsigt at se, at man kan skrive noget ind i bevidstheden hos brugerne.

Én sjov kommentar jeg har fået efter nedlæggelsen af projekten er:

“Det er et fænomen, du kan sgu ikke bare stoppe nu! Vi elsker Sten og Granitta”

Andre kommentarer har været noget i retningen af denne:

“Du bruger godt nok… meget tid på den hobby der”

Jeg har brugt rigtig meget tit på at lave ansigter og andre assets til Sten, så det er fedt at få kommentare på arbejdet deriblandt denne:

“Elsker de mange ansigter Sten har”

Nogle brugerne har også anmeldt projektet via appen som “Spam”, men jeg har været i kontakt med det officielle team bag appen og de forsikrer mig om, at der intet er galt med mit projekt. De har blandt andet skrevet:

“Your idea is great and we like it. You create original and friendly content, we like if very much!
Go on with it and we wish you a lot of success with it!
Cheers!”

 

Konklusion

Det har været et rigtigt sjovt projekt og en fantastisk mulighed til at prøve nogle anderledes ting. Jeg kan ikke definitivt sige, om det er sidste gang jeg laver et sådan projekt, men det er ihvertfald sidste gang jeg vælger så tung en karakter. Det er nedslidende at slæbe rundt på sådan en krabat. Vi arrangerede engang en date i Østre Anlæg. Det betød at jeg skulle have to brosten i min taske… som en galning.

Men når jeg ser på den feedback jeg har fået fra fanbasen, så er det virkelig dét værd. Det kan sagtens anbefales. Nu glæder jeg mig, til at kaste mig over det næste projekt.

 

Del på nettet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *