Engang imellem får man en kunde der siger “Jeg vil gerne ligge øverst på Google!” Selvfølgelig vil du det. Det vil jeg også gerne. Hvis du finder ud af hvordan du gør det, så ring lige til mig – Så gør jeg det også.

I mellemtiden, så arbejder jeg med SEO. I daglig tale er det bare Søgemaskine Optimering.

I grove træk betyder det, at du optimerer din hjemmeside således at relevante ord bliver kædet sammen med dit navn og din hjemmeside.

Egentlig betyder det bare, at hvis din hjemmeside handler om grillede ostemadder så sørg for at skriv ”grillede ostemadder” ind i hjemmesidens metatags, nøgleord og din nabos postkasse (i ly af natten, naturligvis).

I dag er Google så avanceret, at den godt kan regne ud at din hjemmeside muligvis handler om ostemadder hvis det står overalt i artiklerne eller den rene tekst, men det skader ikke at gøre søgemaskinen ekstra opmærksom på sammenhængen mellem ostemadder og din hjemmeside. Det er jo bare en dum robot. Jeg elsker Google og alt den bringer.

Det kan gøres på flere forskellige måder. Den mest simple er som regel den bedste. På WordPress-platformen (og andre CMS-systemer) kan du hente diverse plugins og addons der styrer din søgeoptimering. Jeg bruger SEO Ultimate, andre bruger Yoast!. Det er egentlig bare smag og behag. Jeg har ikke prøvet Yoast! men jeg gætter på, at de er nogenlunde ens.

 

Nøgleord og meta-beskrivelser

Hvis du har en virksomhed med en geografisk placering hvor du ønsker at tiltrække kunder kan det være en god idé at inkludere steder i nærheden i dine nøgleord. Det kan eksempelvis være “Ålborg Lufthavn” eller Ålborg Banegård. Ja, det skal helst være med Å.

I WordPress kan du give dine artikler nøgleord – men udover det, kan du faktisk også give dine nøgleord nøgleord. Det betyder at udover at grillede ostemadder er kædet sammen med din hjemmeside, så er vaffeljern, toastbrød, cheddar faktisk også kædet sammen med dit “grillede ostemadder”.

For at øge din relevans yderligere, er det en god idé at tilføje meta-beskrivelser til dine sider, nøgleord og billeder. På den måde kan du tilføje sætningen “Jeg har dræbt en simmer med ostemadder” til dine billeder eller “Hvorfor handler denne artikel om Ostemadder?” til nøgleordet “Ostemadder“.

Det er forresten meget vigtigt, når du uddeler nøgleord og meta-beskrivelser, at du ikke bruger den samme rækkefølge hele tiden. Jeg vender tilbage til det her senere…

 

Placering

Det skader ikke at lave en side på Google Places eller hvad de kalder det. Der hvor man finder andre virksomheder! Og en facebook-checkin-side. Når man alligevel er i området, kan man jo lige få sig en ostemad.

 

Alternativ tekst på billeder

Når du er færdig med at tegne i Paint (Vor herre og frelser), så uploader du det din hjemmeside. Hvis du er rigtig smart, så søger du for, at skrive noget beskrivende tekst ind i kassen der hedder “alternativ beskrivelse“. Jeg ved ikke hvad den hedder på din skærm, men den burde hedde noget i den retning. I WordPress er det meget simpelt. Du skriver en alternativ tekst og en billedtekst (og en beskrivelse – Jo mere jo bedre!). Ellers så kig efter det her:

<img src="http://160aboveground.dk/wp-content/uploads/img/grilledostemad.JPG" alt="">

Det behøver ikke være Shakespear, bare en lille beskrivende tekst som “Billede af grillet ostemad“. I din caption (billedtekst) kan du så skrive en sjov vittighed om hvor meget grillet ostemad der skal til for at dræbe en Sim-karakter.

 

Deling på de sociale medier

Tilføj endelig en måde at dele din hjemmeside og/eller indlæg på de sociale medier. WordPress har heldigvis en helvedsmasse plugins til netop dette. Jeg bruger én der hedder Social Media Feather. Det plugin gør det let for mig at vælge hvordan jeg vil have mit indhold delt og hvilke knapper jeg vil have. I SEO Ultimate er der bl.a. en mulighed for at bestemme tekst og billede for social-medie-deling. På den måde sikre du, at når nogen deler en af dine artikler, så bliver det ikke med et elendigt billed, men et elendigt billede der matcher din artikel. Hurra.

Når du er færdig med din artikel, så husk at dele den på facebook, twitter, arto eller hvad du ellers kan slippe afsted med.

 

No-follow-links

Når man har en gæst på besøg er det en skidt idé at sende vedkommende ud i gården og låse døren. Hvis du ikke laver “No-follow” links på din hjemmeside risikerer du at sende Google-robotter direkte ud af hoveddøren samme vej de kom ind. Så lås de døre. WordPress har selvfølgelig en indstilling til den slags… et eller andet sted.

 

Sandheden skal man høre fra børn og fulde folk… og skrigende frøer.

Hvis du er interesseret i hvordan din hjemmeside ser ud for en søgemaskine, så skal du prøve at hente Screaming Frog SEO. Så henter du en søgemaskine edderkop eller en “Crawler” som du kan sende igennem en hjemmeside. Derefter tygger den sig igennem hjemmesiden og giver dig et overblik over links, billeder, undersider og andre godter.

Programmet har en række standard-indstillinger du selv kan ændre, men de mest normale parametre for metabeskrivelser er eksempelvis:

  • Multiple
  • Below 400 Pixels
  • Over 930 pixels
  • Below 70 characters
  • Over 156 characters
  • Duplicate
  • Missing

Hvis du spørger mig, så er “Duplicate” og “Missing” de vigtigste. Det er nemlig dårlig internet-karma til Google-guderne at have “Duplicate Content“. Hvorfor? Fordi så tror Google at det er SPAM. Og vi hader alle sammen SPAM. Længe på éns nøgleord og metabeskrivelser er ikke så forfærdeligt vigtigt… Hvi der er for meget tekst, så skærer vi bare noget af. Men lad være med at tilføje hele telefonbogen som nøgleord til din artikel og ostemadder.

 

Bonus-info

Smutter mange af dine besøgende inden der er gået 2 sekunder? Det kan være din hjemmeside er for langsom. Prøv det her værktøj for at speed-teste din hjemmeside.

 

Hvis du er mere til et visuelt udtryk eller bare læser ad helved til, er det måske lettere med en video:

Del på nettet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *