Wikipedia produceret bog om internetkultur
Tryk på billedet for at åbne bogen. Gem på din tablet og læs den når du sidder på tønden eller i et fly… Eller på tønden i et fly.

Alle der har gået i skole eller skulle skrive en opgave ved at Wikipedia indeholder artikler – og alle ved at de artikler er skrevet af privatpersoner. Selvfølgelig. Det giver sig selv. Men vidste du, at man kunne lave bøger med Wikipedia?

Øverst har jeg linket til en bog om Internet Kultur jeg selv har lavet via Wikipedia. Den er ikke helt ringe hvis jeg selv skal sige det.

Den er god nok, og det er faktisk er rigtigt fedt trick… Hvis man er ligeså nørdet som mig. Jeg har mange forskellige interesse områder: Flag, musik, videospil. Så er det oplagt at lave en wikipedia-bog om ét af emnerne.

Du har også mulighed for at hente de enkelte artikler, men det er ikke lige så sjovt.

 

Hvordan gør man det så?

Wikipedia bog projekt create a book
I bunden: “Create a book”.

Det er faktisk ikke voldsomt svært. Hvis du spørger mig, så er det sværeste at finde et emne og barbere det ned så det giver mening.

Først går du ind på Wikipedia. Jeg foretrækker den engelske da artiklerne er meget uddybende og ofte bedre. Tricket virker også på dansk men kvaliteten falder. På Wikipedias forside (og undersider) er der altid en sidebjælke. I bunden af den bjælke finder du et link der hedder “Create a book” eller “lav en bog”. Nedenunder finder du desuden også “Download as PDF”. Du kan altid downloade artiklerne som PDF, men det er langt sjovere at hente dem som bøger. Det giver mere at læse og mindre tid til at lede efter det.

Tryk på linket og du kommer til en ny Wikipedia-side, med denne lille menu:

lav en wikipedia-bog
Tryk på “Start book editor” for at begynde med din bog.

Her finder du naturligvis også en masse hjælp og informationer om hvordan værktøjet virker. Det er værdifuld viden, men nu er det altså mig der har ordet!

Når du har aktiveret værktøjet så får du denne menu-bar i toppen af din Wikipedia-hjemmeside:

Wikipedia bog menu
“Add this page to your book” tilføjer siden til din bog.

Selve redigeringen af bogen er faktisk simpel. Wikipedia har sørget for at gøre processen så enkelt som mulig. Hvis du trykker på “Show book (X pages)” får du vist din bog og alle de artikler den indeholder. Her har du også muligheden for at ændre layout af din bog. Menuen ser sådan her ud:

Wikipedia menu
Her er forskellige muligheder.

Her har jeg valgt at kalde min bog for “Animation”, så om lidt skal vi ud på Wikipedia og hente artikler om animation. Det bliver ski’e godt. Først kigger vi lige nærmer på vores muligheder her.

  • Title

For at vores bog kan blive rigtig god skal den selvfølgelig have et navn. Det gør det også lettere at identificere den senere.

  • Subtitle

En undertitel har aldrig slået nogen ihjel.

  • Papersize

Der er to papirstørrelser at vælge i mellem. A4, som er den mest almindelig størrelse af papir og “Letter” som er mere udbredt i USA.

  • Include a table of content

Vil vi have en indholdsfortegnelse? Selvfølgelig vil vi det. Det gør det også tusind gange lettere at navigere i vores bog. Indholdsfortegnelsen er interaktiv!

  • Columns

Hvor mange spalter skal vores bog have? Her kan du vælge i mellem 1 eller 2. Det giver mest mening at vælge 2 spalter. 1 spalte er virkelig grimt og bedst egnet til skønliteratur eller anden literatur hvor der er en egentlig handling og historie. Vi vælger 2 spalter fordi det er normalt for et opslagsværk.

Men får at vores bog skal blive rigtig god, skal vi have nogle kapitler. Jeg har opretter kapitlerne “Introduction“, “Traditional Animation“, “Political Animation” og “Japanese Animation“.

Kapitler i Animation
Her er tilføjet artiklen “Animation” til Introduction. Der er også tilføjet én film pr. Animationsstil.

Når du har tilføjet en håndfuld artikler kan du gå ind under “Suggest pages”. Her får en anbefalet en række artikler baseret på hvilke artikler du allerede har tilføjet i forvejen.

foreslag til artikler
Her forslår Wikipedia bl.a. “Cel” som er en form for animations teknik. Blu-ray og Anima er også forslået da de har relevans for “Animation”

Forslagssiden opdateres hver gang man tilføjet en artiklen. Der er altid en god idé at tjekke de artikler du tilføjer så du ikke ender med at få 4 bittesmå artikler på én side der alle sammen siger det samme. Det ville jo være kedeligt.

Du kan slette artiklerne ved at trykke på skraldespanden (som ligner en madgryde) eller tjekker artiklerne ud ved at trykke på ikonet ved siden af.

Tjek også altid artiklerne for at se om de er for lange. Artiklen om Walt Disney Company er eksempelvis alt for lang til at inkludere. Den ville udgøre størstedelen af bogen fordi artiklen er så uddybende. Så er det en bedre idé at udelade artiklen.

Efter en hurtig tur rundt på Wikipedia har jeg besluttet at skrotte kapitlet om politisk animation til fordel for et kapitel om Computer Animation. Der giver også langt mere mening.

færdige indhold af wikipedia bog
Her er det færdige indhold af bogen. Flere artikler er tilføjet og hver kategori har nu to film.

Når du er tilfreds med din bog så er det på tide at downloade den. Du kan selvfølgelig vælge at få den printet af Wikipedias PediaPress eller printe den selv. Lad være med at printe din bog. Der er ingen fordel ved at printe bogen. Behold den nu bare som eBog. Det sparer tid og plads for dig.

download din ebog
Ovre i højre siden finder du en knap der hedder “Download”. Tryk på den!

Når du trykker på download bliver du taget til en side hvor din bog blivet parset… Hvad det så end betyder.

hvad betyder parset?
Her kan du se artiklerne blive gennemgået og … parset?

Det er også her du modtager en fejlmeddelse hvis din bog ikke kan blive behandlet. Hvis det sker, så gør det igen. Så virker det som regel.

Nu er vi kraftedme tæt på. Når din bog er færdig kan du trukke på “Download the file”. Så kommer din PDF endelig frem.

bogen er færdig
Hvis du ikke er tilfreds… så er det din egen skyld!

Er det fejlfrit?

Ingen er perfekt, heller ikke Wikipedia. Foruden de fejl der sniger sig ind i Wikipedia-artiklerne så er der også en yderligere fejl ved Lav-en-bog-funktionen: Tabeller virker slet ikke. Så hvis du falder over en artikel med tabeller så drop det. Det kommer til at se dumt ud.

Udover det, så mangler bøgerne også en ordentlig forside. Navnet på bogen står bare smack i midten af siden. Supergrimt.

Jeg plejer at gøre det, at jeg lige hurtigt laver en forside i InDesign og indsætter den via Adobe Acrobat. Forsiden til InternetCulture ser sådan her ud:

Internet Culture, cover
Baggrundsbilledet er bare bøffet fra pexels.com

Så jeg lavede også lige hurtigt en forside til Animation. Selvom at Disney ikke er inkluderet i selve bogen som artikel så er Disney alligevel omtalt fordi nogle af filmene er Disneyfilm. Så jeg lavede en forside der så sådan her ud:

Animation Wikipedia bog cover
Powered by Wikipedia

Hvis du vil se bogen, så trykker du bare på forsiden eller lige her.

Del på nettet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *