Indledning

Der er mange forskellige måder at lave webdesign på. Du kan kode det hele fra bunden eller bruget en platform. Jeg laver min hjemmeside i WordPress. Det er et ultra-stærkt CMS System. Der findes andre, som fx Wix.com og SquareSpace hvis man brænder efter at blive taget ved næsen.

WordPress er min klart fortrukne favorit fordi det er så brugervenligt og mulighederne for at tilpasse er nærmest uendelige. Alle temaer er naturligvis bygget forskellige og nogle er bedre end andre.

Inden jeg går i gang med at fortælle om WordPress og Elementor vil jeg meget gerne pointere, at webdesign IKKE er nogen skovtur. Det er et seriøst fag der kræver overblik og disciplin. Bare fordi du har mulighed for tilpasse en hjemmeside hurtigt er IKKE ensbetydende med, at det er let som en leg. Det kræver erfaring, ekspertise og mest af alt: tid. Rom blev heller ikke bygget på én dag.

Tilpasning af WordPress

Jeg har i weekenden forsøgt mig at med at give min hjemmeside en ordentligt omgang. Det gik ikke som forventet. Min intention var, at lægge min portfolio i en ”separat” installation og omdanne min blog til et netværk. Det gik ikke som for ventet af uforklarlige årsager. Al begyndelse er svært. Jeg har forhåbentligt bedre held med det næste netværksprojekt jeg skal i gang med. Det skal også nok blive flittigt dokumenteret og blogget når den tid kommer.  Jeg har løst problemet på en anden måde. Det vender jeg tilbage til.

I forbindelse med ombygningen har jeg har prøvet flere forskellige temaer. Fire temaer nåede at blive installeret inden det gik op for mig at de var elendige. Jeg holder mig til mit nuværende tema. Det hedder Plum fra InkHive.com

Nogle gange er WordPress bare ikke nok. Engang i mellem er man nødt til at rekruttere backup i form af et plugin. Det plugin der er tale om, hedder Elementor. Det er et gratisk plugin og så er det en page builder. Jeg har to kolleager og klassekammerater, Matthias (mlgrafisk.dk) og Mark (mjakobsen.net). De bruger i forvejen Elementor til deres hjemmesider og de er altid flittige til at give mig en hånd.

Hvis du er mere til det visuelle kan jeg klart anbefale Darrel Wilson på YouTube. Han har rigtig mange læringsvideoer (tutorials) hvis du er interesseret i at lære WordPress og/eller Elementor. Jeg skal eksemplevis til at se en laaang video om MailChimp fra ham.

WordPress er som Word og Elementor er som PowerPoint

Jeg plejer altid at sige til folk, at WordPress er lidt ligesom Word… Det er næsten rigtigt. Langt hen ad vejen så er wordpress ret simpelt. Du opretter et dokument (et indlæg) og begynder at skrive teksten. Du vælger et cover-billede og så udgiver du ellers bare indlægget. BOOM. Så er dit indlæg udgivet. WordPress sørger automatisk for at holde styr på indholdet og adskiller lynhurtigt dine indlæg fra hinanden.

Men hvis WordPress er ligesom Word hvad er Elementor så? Elementor minder mest af alt om PowerPoint. Du har mulighed for at tilpasse din hjemmeside præcis som du vil have den. Farver, former, placering og endda animationer er pærelet at lave og styre med elementor. Derfor er det også virkelig let og hurtigt at begrave sig selv i så mange animationer at selv ADHD-lidende ikke kan følge med.

KOM NU TIL SAGEN!

Selvfølgelig. Jeg har lavet min hjemmeside om. Og jeg har brugt Elementor på to af siderne. Jeg har rettet en lille smule i mit tema, det er ingen hemmelighed. Det meste af ændringerne er brugerdefineret CSS. Jeg har i øjeblikket over 300 linjer CSS. Nogle rettelser er farver, andre er skrifttyper og effekter. Nogle er bare ting der bliver skjult.

Jeg har kun oprettet to sider indtil videre med Elementor. Det er min forside, som jeg bruger som Splash-page og så min personlige profil. På den måde behøver du ikke at navigere igennem min hjemmeside for at hente mit resumé og cv. Hvis du trykker på Personlig bliver du taget til min personlige profil. Det er den anden side jeg har bygget med Elementor. Her står der lidt om mig. Det er i bund og grund mit CV du kommer ind. Bare bygget som en hjemmeside.

Landingside (før mindre ændringer blev foretaget. Webshop er eksempelvis ændret)

Hele siden eller bare en sektion?

Du kan naturligvis vælge at gøre det helt på din egen måde. Personligt, så fortrækker jeg, at man forsøger at begrænse sin brug af elementor til det basale. Og generelt mærkelige plugins. Det er meget let at gå helt amok! Du kan også hurtigt komme til at spænde ben for dig selv flere gange end du aner. Det kan godt lade sig gøre at lave hele siden hjemmeside udelukkede i Elementor. Så er det stort set ligegyldigt hvilet WordPress tema du bruger.

Elementor kommer gratis med en række funktioner og så kan det også lade sig gøre at købe PRO versionen så du får flere funktioner. Eftersom min bare er en gratis installation, så vælger jeg at begrænse mit brug af elementor til basale ting. Visse ting, som eksempelvis brugerdefineret CSS direkte i Elementor er blokeret af en betalingsmur. Heldigvis er det meget nemt at installere et andet plugin til Brugerdefineret CSS.

Konklussion

Der er ingen grund til at frygte, at Elementor og lignende plugins betyder enden for den almindelige webdesigner. Det betyder bare, at vi vil have lettere ved at tale det samme sprog og lære af hinanden. Jeg vil måske endda have lettere ved at overtage et projekt fra en anden grafiker hvis det er lavet på denne måde fremfor hvis det er lavet i hånden. Det er ihvertfald ikke sidste gang jeg laver noget i Elementor.

Med det sagt, så er det altid vigtigt at holde måde med dit webdesign. For meget af det gode bliver som regel noget lort.

Del på nettet

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *